
Tarina Helsinki Beneath -teosten takaa
Ana Bauer: HELSINKI BENEATH | Katso pintaa syvemmältä ja näe Helsinki uudella tavalla.
Kesällä 2024 Citycenterissä koettiin Helsinki Beneath' -tekoälynäyttely, jossa kaikki sisältö oli luotu tekoälyn avulla - jopa taiteilija itse. Nyt osa näyttelyn teoksista on tuotu uudelleen esille Citycenterin 1. kerrokseen.
'Helsinki Beneath' näyttää maailman onnellisimman pääkaupungin eri lokaatioita näkökulmista, jotka haastavat länsimaiset käsitykset hyvinvoinnista ja sen hinnasta. Kaikessa on kuitenkin toivoa, joka katsojan tulee itse löytää katsomalla pintaa syvemmältä.
Tarinat teosten takaa:
IDENTITEETTI
Musiikki muovaa identiteettiä ja pitää sen jatkuvassa liikkeessä. Suomen kansallisidentiteetissä soi sinivalkoinen Sibeliuksen Finlandia ja yksilön identiteetti kuulostaa aina yksilölliseltä. Musiikki on tunnetta ja itseilmaisua.
SIVISTYKSEN KATO
Kirjasto Oodi on sivistyksen symboli. Suomalaisten lukutaito romuttuu ja sijoitus kansainvälisissä oppimistesteissä laskee huimaa vauhtia. Kuinka suuri kirjapino pysäyttää tuhon?
ILMASTONMUUTOS
Palmut osana Helsingin luonnollista kasvustoa ovat todellista tulevaisuutta. Miltä se tuntuu?
YHTENÄISYYS
Nykypäivän seikkailija on rauhan rakentaja. Uteliaisuus tuo ihmisiä yhteen yli kansojen. Siltoja rakennetaan kunnioituksella itselle vierasta kohtaan. Uusi tuntematon ei ole välttämättä uhka, vaan se on mahdollisuus uuteen yhtenäisyyteen ja rauhaan – ja seikkailuun.
RUOTSI VOITTAA AINA
Suomea sanotaan Ruotsin pikkusisarukseksi, ja sisarparin välillä vallitsee kisaa ja kunnioitusta. Kilpailuhenki on parhaimmillaan, kun se valjastetaan oman kehityksen airueeksi.
Helsinki Beneath -näyttelyn taustasta
Helsinki Beneath -näyttelyn ja Ana Bauer -taiteilijan konseptit syntyivät ihmisen mielessä. Toki tekoälyllä voitiin rikastaa myös ideoita.
Teosten takana on oppimismalli, joka täytyi ensin luoda tekoälylle, jotta sen avulla pystyttiin luomaan generatiivisia kuvia. Oppimismalleja saa suoraan myös internetistä, mutta silloin yksilöityjen teosten tekeminen on todella haastavaa. Näyttelyn teokset ovat todellisia Helsingin lokaatioita, ja jokaista teosta varten otettiinkin sarja valokuvia. Valokuvat toimivat ennakkomateriaalina taideteosten luomiseksi tekoälyohjelmalla. Kun kuva on luotu, alkaa kokeilujen prosessi kuvan tarinan sovittamisesta kuvaan. Tämä vaihe vaatii runsaasti kokeiluja ja testausta, jotta kuvaa saadaan rikastettua haluttuun suuntaan yksityiskohtineen kaikkineen. Lopullinen kuva luodaan suurella resoluutiolla, jotta sen yksityiskohtia pystyy tarkastelemaan vaivatta. Kokonaisuutena tekoäly voi olla hyvinkin luova omalla tavallaan, tehden uskomattomia asioita. Teemat, kuratointi ja konseptit tulevat kuitenkin ihmisiltä.
Helsinki Beneath -näyttelyn ja virtuaalitaiteilija Ana Bauerin taustalta löytyy maailmallakin tunnustusta saavuttanut tekoälyn asiantuntija Antti Karppinen. Kaikki näyttelyn teosten taustalla käytetyt valokuvat ovat Antin itsensä ottamia.
Lue tästä tarkemmin Antti Karppisen ajatuksia projektista.
”Yksi suurimmista haasteista oli luoda ainutlaatuinen konsepti ja riittävän laadukas prosessi, jonka kautta pystyimme tuottamaan taidetta, joka ei vain näytä hyvältä, vaan myös kertoo tarinoita ja herättää tunteita. Tekoälyn kouluttaminen vaati paljon työtä ja hienosäätöä, mutta lopulta onnistuimme luomaan taiteilijan ja prosessin, joka pystyy vastaamaan odotuksiin.”
-Antti Karppinen, blogitekstissään 11.6.2024