Koe Suomen ensimmäinen virtuaalitaitelijan tekoälyvalokuvanäyttely Helsingissä
Ana Bauer: HELSINKI BENEATH 3.6.-1.9.2024 | Katso pintaa syvemmältä ja näe Helsinki uudella tavalla. Koe Suomen ensimmäinen tekoälynäyttely, jossa kaikki sisältö on luotu tekoälyn avulla – jopa taiteilija itse.
"Helsinki Beneath" näyttää maailman onnellisimman pääkaupungin eri lokaatioita näkökulmista, jotka haastavat länsimaiset käsitykset hyvinvoinnista ja sen hinnasta. Kaikessa on kuitenkin toivoa, joka katsojan tulee itse löytää katsomalla pintaa syvemmältä.
Helsinki Beneath on Suomen ensimmäinen tekoälynäyttely, jossa kaikki sisältö on luotu tekoälyn avulla – jopa taiteilija itse.
Koe ainutlaatuinen näyttely Citycenterin 1. kerroksessa 1.9.2024 saakka.
Näyttely on avoinna Citycenterin liikkeiden aukioloaikoina.
MA – PE 10:00 – 20:00
LA 10:00 – 19:00
SU 12:00 – 18:00
Juhannuksena 21.-23.6. klo 12-18
Näyttelyyn on vapaa pääsy.
**
Citycenterin "Helsinki Beneath" on Ana Bauerin ensimmäinen tilausnäyttely. Bauer käsittelee teoksissa aiheita, jotka ovat ajankohtaisia ja tärkeitä, mutta jotka usein jäävät huomiotta tahattomasti tai tarkoituksellisesti.
Helsinki Beneath esittelee Helsingin ennennäkemättömällä tavalla - ja kun katsoo pintaa syvemmälle, voi nähdä loputtomasti yllättäviä yksityiskohtia.
Taiteilija Anabel "Ana" Bauer
S. 1982, Berliini, Saksa
Saksalais-espanjalainen Bauer tuli alun perin tunnetuksi valokuvaajana. Viime vuosina hän on keskittynyt luomaan generatiivista taidetta. Bauer ammentaa elämäänsä ja taiteeseensa inspiraatiota Berliinin muurin murtumisesta ja sen luomasta toivosta ja positiivisuudesta.
Teoksillaan Bauer pyrkii murtamaan muurit ihmisten välillä ja lisäämään empatiaa, kipeät aiheet esiin kuvien takaa tuoden. Hänen työssään yhdistyvät monikerroksellisuus ja kokemuksellisuus, joiden avulla Bauer haluaa synnyttää aitoja tunteita katsojassa.
Bauerin lähestymistapaa kipeisiin aiheisiin on kuvattu inspiroivana ja uudenlaisena. Saksalainen Kaltblut-magazine nimesi Bauerin 2020-luvun 20 kiinnostavimman taiteilijan listalleen.
Bauer on esitellyt taidettaan kotimaansa ulkopuolella useissa eri näyttelyissä, mutta Citycenterin "Helsinki Beneath" on Ana Bauerin ensimmäinen tilausnäyttely.
Näyttely on itsessään esimerkki modernista, tekoälyä hyödyntävästä luovuudesta – aivan kuin taiteilija itse.
*Lue näyttelyn taustasta kuvan alta.
*Helsinki Beneath -näyttelyn taustasta
Helsinki Beneath -näyttelyn ja Ana Bauer -taiteilijan konseptit syntyivät ihmisen mielessä. Toki tekoälyllä voitiin rikastaa myös ideoita.
Teosten takana on oppimismalli, joka täytyi ensin luoda tekoälylle, jotta sen avulla pystyttiin luomaan generatiivisia kuvia. Oppimismalleja saa suoraan myös internetistä, mutta silloin yksilöityjen teosten tekeminen on todella haastavaa. Näyttelyn teokset ovat todellisia Helsingin lokaatioita, ja jokaista teosta varten otettiinkin sarja valokuvia. Valokuvat toimivat ennakkomateriaalina taideteosten luomiseksi tekoälyohjelmalla. Kun kuva on luotu, alkaa kokeilujen prosessi kuvan tarinan sovittamisesta kuvaan. Tämä vaihe vaatii runsaasti kokeiluja ja testausta, jotta kuvaa saadaan rikastettua haluttuun suuntaan yksityiskohtineen kaikkineen. Lopullinen kuva luodaan suurella resoluutiolla, jotta sen yksityiskohtia pystyy tarkastelemaan vaivatta. Kokonaisuutena tekoäly voi olla hyvinkin luova omalla tavallaan, tehden uskomattomia asioita. Teemat, kuratointi ja konseptit tulevat kuitenkin ihmisiltä.
Helsinki Beneath -näyttelyn ja virtuaalitaiteilija Ana Bauerin taustalta löytyy maailmallakin tunnustusta saavuttanut tekoälyn asiantuntija Antti Karppinen. Kaikki näyttelyn teosten taustalla käytetyt valokuvat ovat Antin itsensä ottamia.
Lue tästä tarkemmin Antti Karppisen ajatuksia projektista.
”Yksi suurimmista haasteista oli luoda ainutlaatuinen konsepti ja riittävän laadukas prosessi, jonka kautta pystyimme tuottamaan taidetta, joka ei vain näytä hyvältä, vaan myös kertoo tarinoita ja herättää tunteita. Tekoälyn kouluttaminen vaati paljon työtä ja hienosäätöä, mutta lopulta onnistuimme luomaan taiteilijan ja prosessin, joka pystyy vastaamaan odotuksiin.”
-Antti Karppinen, blogitekstissään 11.6.2024